BİTİRME PROJESİ POSTER HAZIRLAMA KILAVUZU
- GENEL BİLGİLENDİRME
Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü bünyesinde, bitirme tezlerinin sergilenmesi amacıyla hazırlanacak posterlerde, standardı sağlamayı amaçlayan yönlendirici bir kılavuz olma özelliği taşımaktadır. Her öğrenci, hazırladığı posterin kılavuzda belirtilen standart ve kurallara uygunluğunu sağlamakla yükümlüdür.
Posterler 22 Mayıs “Uluslararası Biyoçeşitlilik Günün de” Biyoloji bölümünde asılarak sunulacaktır. (22 Mayıs Günü hafta sonuna geldiği yıllarda poster asılma günü Biyoloji bölüm Başkanlığınca ayrıca ilan edileektir.)
-
Poster Dosyalarının Hazırlanması
Hazırlanan posterin power point dosyası (.ppt ya da .pptx), resim (.jpg) ve taşınabilir (.pdf) dosyası, tek klasör içerisinde üç ayrı dosya olacak şekilde, ilgili Bölüm Başkanlıklarına duyuruda belirtilen tarihe kadar teslim edilecektir (GAUZEM sistemi üzerinden tanımlanan ÖDEV linkine yüklenecektir). Dosyalar sıkıştırılmamış ve şifresiz olacak ve isimlendirilirken Türkçe karakter kullanılmayacak ve isimler küçük harflerle olacaktır.
-
GENEL YAPI
Bu bölümde, bitirme tezi poster yazımında dikkat edilecek kurallar ve ilkeler belirtilmiştir. Bölüm için hazırlanan poster şablonu (poster_sablon_70x100cm.pptx) bölüm web sayfasında ve Gauzem de tanımlı ders içerisinde yer almaktadır.
- Dikkat Edilecek Kurallar ve İlkeler
-
Poster Boyutu: 70cm x 100cm (DİKEY poster/ yükseklik 100cm / en 70 cm). Şablon dosyasında bu ayar yapılmıştır. Power point programında “Tasarım/slayt boyu” sekmesi ile kontrol edilebilir. (Power Point progrmaı dışında farklı bir programda tasarım yapacakların bu ölçülere dikkat etmeleri gerekmektedir.)
-
Şablonda en üstte yer alan ve 4 adet kutu içerisinde bulunan kısımlar (logo, bölüm adı, tez başlığı, hazırlayanlar, tez amacı) mutlaka aynı sırada, aynı yazı karakterinde ve aynı yazı büyüklüğünde (puntoda) olmak zorundadır. Posterin sol ve sağ üst köşelerinde Gaziantep Üniversitesi logosu olmalıdır Bu kısımlar hariç, öğrenci yaratıcılığını ön plana çıkarmak amacıyla, poster tasarımı öğrenciye bırakılmıştır.
Başlık: Poster başlığı 48 punto ve kalın (bold) olarak yazılmalıdır. Poster başlığının iki satırı geçmemesine özen gösteriniz.
Öğrenci- Danışman Adı-Soyadı: Öğrencilerin ve Danışmanların isimleri 32 punto olmalıdır.-
Metin Başlıkları: Metin başlıkları 28 punto ve koyu (bold) olarak yazılmalıdır.
Metin, Tablo ve Şekiller: Poster metni, Tablo ve Şekiller 2 metre uzaklıktan rahatlıkla okunabilecek şekilde tasarlanmalıdır.
-
Poster, danışman öğretim elemanının onayından sonra bastırılmalıdır.
-
Proje ekibi ile danışmanın isimleri şablonda gösterildiği gibi posterde belirtilmelidir.
-
Poster Dili Türkçe olarak belirlenmiştir.
-
Posterler projeyi ana hatlarıyla açıklayan bilgi ve şekillerden oluşmalıdır.
-
Posterlerde daha çok görsel içerikli bilgilere ağırlık verilmelidir. Fotoğraf, şekil, tablo grafik, akış şemaları, programa ait ekran görüntüleri vb. kullanılabilir.
-
Tasarımda, şablon harici öğrencinin tasarlayacağı kısımda, renk seçimlerine dikkat edilmeli ve okunması zor, karışık fontlar ve arka plan kullanılmamalıdır.
-
Kullanılan fotoğraf, resim, grafik ve şema gibi görsellerin görüntü kalitesinin yüksek olduğundan emin olunmalıdır.
-
İstenildiği takdirde Posterin en altına bazı kurum kuruluşlara teşekkürler ve öğrenci ile danışmanın iletişim e-posta adresleri yazılabilir. Bu bilgiler verilmeyecekse bu bölüm poster alanına dahil edilmelidir.